Przejdź do treści
Zupa krem z brokułów i ziemniaków

Zupa krem z brokułów i ziemniaków

Składniki:
1 brokuł podzielony na różyczki
2 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę
1 cebula posiekana
1 łyżka masła
1 litr bulionu warzywnego
Sól i pieprz do smaku 

Do podania:
1 łyżka oleju rzepakowego tłoczonego na zimno na porcję
Pestki dyni
1 łyżka jogurtu naturalnego na porcję

W garnku rozgrzej masło, dodaj cebulę i podsmaż przez 2-3 minuty, aż zmięknie.Dodaj ziemniaki i brokuły, zalej bulionem i gotuj przez 15-20 minut, aż warzywa będą miękkie. Zmiksuj całość na gładki krem, następnie dopraw solą i pieprzem. Podawaj z łyżką jogurtu naturalnego, olejem rzepakowym tłoczonym na zimno oraz pestkami dyni.