Składniki:
4 jajka
8 łyżek jogurtu naturalnego, najlepiej typu greckiego
1 ząbek czosnku
sok z cytryny
1 czubata łyżka masła
1 łyżka tahini
Przyprawy: szczypta soli i pieprzu, ½ łyżeczki kuminu, ¼ łyżeczki chili w płatkach
Do podania:
Natka pietruszki/koperek/świeża kolendra
Olej rzepakowy tłoczony na zimno
Świeża pita lub inne pieczywo
Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem, wykładamy do dwóch płaskich miseczek lub na talerze. Gotujemy jajka w koszulkach czyli zagotowujemy wodę z sokiem z cytryny w średnim garnku, robimy wir za pomocą łyżki i do jego środka przelewamy jajko. Jajka gotujemy ok. 3,5 minuty, tak by żółtko pozostało miękkie. Uwaga: jajka gotujemy pojedynczo, nie wszystkie na raz. Wyciągamy je za pomocą cedzaka i delikatnie odkładamy na miseczkę z ręcznikiem papierowym, który wchłonie nadmiar wody.
Gdy jajka się gotują, na patelni roztapiamy masło z płatkami chili oraz podgrzewamy tahini. Ugotowane jajka układamy po dwa w miseczkach z doprawionym jogurtem. Całość polewamy roztopionym masłem z chili i pastą tahini oraz polewamy dodatkowo olejem rzepakowym tłoczonym na zimno. Posypujemy posiekaną natką pietruszki lub kolendrą, solą i pieprzem. Jajka po turecku podajemy z pieczywem, najlepiej z pitą.