Składniki:
400 g jogurtu greckiego
½ płaskiej łyżeczki soli
1 łyżka suszonych pomidorów z czoskniem lub innych ulubionych ziół
Do podania:
Olej lniany tłoczony na zimno
Aby przygotować serek Labneh potrzebujesz rownież świeżą pieluchę tetrową lub gazę opatrunkową (ewentualnie ręcznik papierowy o grubszej gramaturze w wymiarze ok. 20x30 cm), gumkę recepturkę, sitko oraz naczynie niewiele większe średnicą od sitka.
Jogurt naturalny przełóż do miski, dodaj sól oraz mieszankę suszonych ziół i dokładnie wymieszaj całość łyżką.
Przygotuj konstrukcję do szykowania sera. Może być to garnek, miska lub bardzo szeroki kubek, w którym zmieści się sito wyłożone pieluchą tetrową/gazą/ręcznikiem papierowym. Na wyścielone gazą wnętrze sitka przełóż wymieszany jogurt grecki z ziołami i solą. Końce gazy zwiąż lekko gumką recepturką lub nitką. Odstaw jogurt z całą konstrukcją do lodówki na ok. 6 -8 godzin lub całą noc jeśli chcesz przygotować serek na śniadanie. Po tym czasie w garnku zbierze się serwatka, która należy odlać. Gotowy serek przełóż na talerz, polej olejem lnianym i podawaj ze świeżym pieczywem.