Przejdź do treści
Obłędne chlebki pita

Obłędne chlebki pita

Składniki:
300 g mąki pszennej typ 550
7 g drożdży instant
180 ml ciepłej wody 
8 g cukru
12 g soli

Do podania: 
2 łyżki natki pietruszki
2 łyżki świeżego koperku
50 g masła
3 łyżki oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno

Wszystkie suche składniki łączymy w misie, dodajemy ciepłą wodę i zagniatamy ciasto. Wyrabianie ciasta zajmie około 5 minut, wtedy jego konsystencja powinna być idealnie gładka.  

Gotowe ciasto przekładamy do czystej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1,5 godz.)

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę oprószoną mąką, dzielimy na 6-7 równych kawałków. Każdy kawałek formujemy w kulkę, którą rozwałkowujemy na cienki placek (ok.1 cm grubości). Przygotowane placki przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. 10 minut, by jeszcze podrosły.

Rozgrzewamy małą patelnię i roztapiamy na niej masło wraz z natką pietruszki i koperkiem. Po przestygnięciu roztopionego masła z zieleniną, dodajemy 3 łyżki oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno i mieszamy całość. 

Rozgrzewamy drugą, większą patelnię na sucho, na średniej mocy palnika. Wrzucamy rozwałkowany placek, pamiętając o tym, żeby nie smarować patelni żadnym tłuszczem. 
Smażymy ok. 30-60 sekund z jednej strony, po czym odwracamy na drugą. Chlebki powinny się ładnie zarumienić. Zdejmujemy placek z patelni i smarujemy go mieszanką masła i oleju z ziołami. Powtarzamy czynność aż do wykorzystania wszystkich placków. 

Chlebki pita podajemy na ciepło jako dodatek do hummusu, past warzywnych oraz mięsnych, serków czy jajek po turecku. Doskonale smakują też same. Musicie sie o tym przekonać!