Przejdź do treści
Hummus klasyczny

Hummus klasyczny

Składniki:
400 g ugotowanej ciecierzycy lub ze słoika 
4 łyżki pasty tahini – ok.100 g
sok z jednej małej cytryny 
8 łyżek zimnej wody
5 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno – ok. 50 g
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę – ok. 7 g 
przyprawy: płaska łyżeczka soli, 1/3 łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki zmielonego kuminu

Do podania: 
natka pietruszki lub kolendra
olej rzepakowy tłoczony na zimno
 ok. 20 g ugotowanej ciecierzycy

W wysokim naczyniu umieścić wszystkie składniki i zblendować na jednolitą gładką masę. W razie gdyby konsystencja hummusu była zbyt gęsta, można dodać dodatkową łyżkę wody lub więcej w zależności od tego jaką gęstość pasty chce się uzyskać. 

Aby hummus pięknie się prezentował polecamy rozetrzeć go łyżką na płakim talerzu, posypać ziarnami ciecierzycy, natką pietruszki lub kolendry i polać olejem rzepakowym tłoczonym na zimno. Podawać ze świeżym pieczywem lub warzywami pokrojonymi w słupki.