Olej tłoczony na zimno to prawdziwa skarbnica zdrowia - zawiera naturalne kwasy tłuszczowe (w tym omega-3 i omega-6), witaminy (np. E i K) oraz cenne antyoksydanty. Jednak te substancje są bardzo wrażliwe na działanie światła, ciepła i tlenu, dlatego tak ważne jest, by odpowiednio przechowywać tego typu oleje.

1. Przechowuj w chłodnym miejscu
Olejów tłoczonych na zimno nie powinno się trzymać w temperaturze pokojowej przez dłuższy czas. My zawsze rekomendujemy, aby oleje tłoczone na zimno przechowywać w lodówce. Pamiętajmy, że wysoka temperatura przyspiesza proces jełczenia i niszczy cenne składniki zawarte w oleju.
2. Unikaj światła
Światło, szczególnie słoneczne, powoduje utlenianie tłuszczów. Dlatego zawsze wybieraj oleje sprzedawane w ciemnych szklanych butelkach.
3. Ogranicz dostęp powietrza
Tlen to jeden z głównych „wrogów” tłuszczów nienasyconych. Aby go zminimalizować zawsze dokładnie zakręcaj butelkę po użyciu. Staraj się też nie przelewać oleju do innych naczyń bez potrzeby i zużywaj olej przed upływem jego terminu przydatności. Przypomnijmy, że termin ten wynosi do 3 miesięcy od wytłoczenia dla oleju lnianego oraz do 6 miesięcy dla olejów rzepakowego, słonecznikowego i z ostropestu.
4. Nie podgrzewaj!
Oleje tłoczone na zimno nie nadają się do obróbki w wysokiej temperaturze. Wysoka temperatura niszczy wartości odżywcze w nich zawarte i może powodować powstawanie szkodliwych związków.
Zamiast tego używaj ich do sałatek, jako dodatek do zup, koktajli, past kanapkowych, czy do świeżego pieczywa.
